A Közép-Mecsek legszebb völgyeit (Melegmányi-völgy, Nagymély-völgy, Petnyák, Zsidóvölgy, Farkas-árok) magába foglaló, 709 ha-os tájrész elsősorban geológiai értékei miatt élvez védettséget 1957 óta. Kiválóan tanulmányozhatók a karsztjelenségek: víznyelők, töbrök (dolinák üregrendszerek, zsombolyok, barlangok) keletkeztek a triász kori mészkőben. A nagy számú barlang közül a Mánfai-Kőlyuk fokozottan védett.

Karsztjelenségek

Melegmányi völgy
Leglátványosabbak azonban a felszíni karsztjelenségek: a patakok medrében azt oldott mész újrakicsapodásának hatására képződött mésztufalépcsők, gátak, amelyek közül a legnagyobb a mintegy 6-8 méteres Melegmányi-vízesés.
 
 

Változatos növényvilág

Illatos hunyorA változatos terep hatására szintén változatos növénytakaróval találkozhatunk. Az északi oldalon és a hűvös. Párás völgyekben bükkösök, gyertyános-tölgyesek, a tetőkön melegkedvelő cseres-tölgyesek váltják egymást.
 
A lepusztult hegygerinceken és meredek oldalakon törmeléklejtő-erdők, az igen szűk völgyekben pedig szurdokerdők alakultak ki.
 
A területre jellemző védett növény a szúrós és a lónyelvű csodabogyó, a díszes és karéjos vesepáfrány, a gímpáfrány, a turbánliliom, a farkasölő sisakvirág, ritkább pedig a sápadt kosbor, a csőrös nőszőfű, a kétlevelű sarkvirág és a pázsitos nőszirom.
 

Ritka állatfajták 

Horgasszőrű denevér
Ritka állatfaja a védett területnek a forrásbarlangok vizében élő vak viziászka, valamint a patakokhoz kötődő sárgasávos hegyi szitakötő. Fészkel a területen holló, fekete harkály, kék galamb, hegyi billegető és kis légykapó. A barlangok és odvas fák pedig denevérek pihenő és telelő helyei.
 
 
 
 
 
A Gilice panzió & étterem külső hőmérséklete a városihoz képest 5-6 fokkal jellemzően alacsonyabb, de amikor a városban köd van, nálunk ragyogó napsütés.
 
Körülbelül 600m-rel vagyunk feljebb mint a város legmélyebb pontja.
 
A közelben Orfű, Abaliget, Villány-Siklós (borút) és  Sikonda található, természetesen Pécsen kívül.
 

Comments powered by CComment

SZÉP KÁRTYA ELFOGADÓHELY

Hírlevél

Elérhetőség

Gilice Panzió & Étterem
7628 Pécs, Melegmányi út 32.
Tel./fax: 72/532-253
Mobil: 30-878-8378

vendegszolgalat@gilicepanzio.hu
www.gilicepanzio.hu

Étterem nyitvatartás:
Hétfő - kedd:           ZÁRVA
Szerda - szombat: 12.00 –21.00
Vasárnap:               11.00-16.00

Üzenetküldés